Басейнова дирекция - Благоевград глоби дъщерята на Камбитов

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Наложена е финансова санкция на фирма "Бултур 2012", управлявана от дъщерята на екскмета на Благоевград Атанас Камбитов. Глобата е в минимален размер - 20 000 лева и е по член 200 от Закона за водите.

Преди два месеца багери на фирмата бяха установени около река Струма в петричкото село Дрангово лично от екологичния министър Емил Димитров-Ревизоро. Наказанието на дружеството "Бултур" е за изземване на баластра от коритото на реката, а което е липсвало съответно разрешително.

Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична, съобщиха от пресцентъра на Басейнова дирекция в Благоевград. 

Припомняме, според събраните досега данни, в незаконния добив са замесени няколко фирми в района от Петрич до Кулата. Има образувано и едно наказателно дело. Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен.

По време на акцията на Ревизоро бе арестуван петричкия бизнесмен Александър Костадинов, известен като Заека.

Делото срещу него е по член 240 от НК - извършване на добив на подземни богатства, без предоставена концесия. На място бяха установени багери и камиони с над 3000 кубика пясък, изгребан от коритото на река Струма. Двама от помагачите на собственика на пресевната тогава успяха да избягат минути преди пристигане на Емил Димитров.

Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано