Без месо и алкохол до Великден

Сподели във Facebook

На Месни заговезни или Неделя месопустна е последният ден, в който се яде месо преди Великденския пост.

Датата на празника се мени и винаги е в неделя - осем седмици преди Великден.

Яде се кокошка или свинско месо, приготвя се и баница, в която има животинска мазнина.

От Месни заговезни започва 40-дневният Великденски пост, през който не може да се консумират храни от животински произход и да се пие алкохол.

По традиция малко преди вечеря на Месни заговезни младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта. На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница.

През нея до следващата неделя, когато е Сирна Заговезни, може да се яде сирене, мляко, масло - всякакви млечни продукти и яйца.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано