Битката за Благоевград започна, Камбитов и Томов на прокурор

Сподели във Facebook

Предизборната кампания за кмет на Благоевград започна преди да бъде обявена дата от президента Румен Радев.

Два дни след окончателното детрониране на Румен Томов от кметския пост, се заредиха сигнали до прокуратура и съд срещу бившия вече градоначалник и против предшественика му Атанас Камбитов.

На преден план изплува престъпното прокарване на близо 5-километров тръбопровод за минерална вода от "Владишкото" до хотела на бившия общински съветник Румен Калайджиев. Случаят е подет от председателя на ОбС Андон Тодоров.

"Изпратих писмо до кмета, да входира незабавно в съда искова молба за разваляне на договора за минералната вода до "Езерец". Съдът трябва да реши дали сключения договор да се провъзгласи за нищожен. Минералната вода трябва да достигне до общинския басейн при Осмо СУ, за да може децата ни да я ползват", обяви Андон Тодоров.

Междувременно е сезирана и Специализираната прокуратура по казус с водата, ползвана от хотелиера Калайджиев. Той лекувитата вода, киоято е на изчерпване в Благоевград по време на мандата си в ОбС и вече повече от три години захранва "Езерец" с нея. Предишният Общински съвет услужливо гласува вкупом за придобивката. Пред спецпрокуратурата Андон Тодоров настоява да се подведе под наказателна отговорност екскметът Атанас Камбитов, подписал договора за водопровода. Камбитов веднага отговори публично в социалната мрежа.

"Първо този сигнал е от преди половин година, по него се извърши проверка, и въпреки напъните на някои “независими” институции НИЩО не излезе. Между другото, главната причина, която изтъква т. нар. председател е, че е бил подведен… че не е бил запознат… че не е знаел… но за това няма как да му е виновна Общинска администрация, Общински съвет не е училище, коментира Камбитов.

Второ - самият така наречен председател, в качеството си на общински съветник, два пъти е гласувал ЗА това решение, включително има изказване в подкрепа на решението. Трето - докато ми беше доста близък и се въртеше около мен, многократно ме е питал и е искал да се отведе минерална вода до неговия хотел „Бали“. Сега явно е решил да „удри“ конкуренцията. Четвърто - след като е толкова ”загрижен” за децата на Благоевград и за това те да имат минерална вода в басейна - задавам простички въпроси: Как можеше да има минерална вода, ако не беше изграден водопровода? Колко щеше да струва на Общината и защо за година и половина, заедно с т.нар. кмет не направиха абсолютно нищо по въпроса", пита Атанас Камбитов.

Налице са данни за престъпление, извършено от двамата, по чл. 282 от НК, според който „Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 /б. р. лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност/, или с пробация“, сочат от прокуратурата в Благоевград.

Това е заключението на прокурора в Окръжна прокуратура – Благоевград Людмила Кехайова, която на 16 март е изпратила цялата преписка по казуса с договора между община Благоевград и „Езерец“ ЕООД на Специализираната прокуратура за произнасяне по компетентност. Към преписката Кехайова е приложила 315 страници доказателствен материал.

На спецпрокурор е и довчерашният кмет Румен Томов. Той е разследван за аферата с боклука в града. Заради отказ да подпише договор с избран оператор на изграденото с европейски пари депо край село Бучино, сметището не заработи навреме и отпадъците се извозваха до неотдавна в Костинброд. Това доведе до излишно харчене на повече от 2 000 000 лева.

Готви се сигнал в прокуратурата и заради предстоящото застрояване на парк "Бачиново". Както нееднократно сме информирали, апетитите за изграждане на ВИП комплекс са на близката до червената власт в Благоевград фирма на предприемача Георги Ганджов, бивш съветник от времето на екскмета Костадин Паскалев. 

Днес Томов гарантира, че отново ще се бори за Благоевград. Вероятно в изборите ще участва и републиканецът Атанас Камбитов, който не успя да събере гласове за депутат на вота от 4 април.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Стоян -
    Камбитов има потенциал за кмет, но тоя Цецо го прецака.
  2. Аз -
    Камбитов кмет
  3. О -
    Насето да не се напъва няма шанс
  4. БСП -
    Искаме си Милев за кандидат за да събере 146 гласа и да се затвърди мнението че за нищо не става освен да бие жени

Избрано