Благоевград с Мост на бойната слава

Сподели във Facebook

След Мост на влюбените, в Благоевград кръщават и Мост на бойната слава.

По време на обществено обсъждане в Общината е решено да се монтират четири паметника на знакови исторически личности, свързани с Освобождението на Пиринска Македония от турско робство.

Мосът над Бистрица, водещ към Младежкия дом ще се превърне в мемориален комплекс.

Предложението е на кметската власт в Благоевград с идеята, че младите хора да бъдат възпитавани в патриотизъм, да помнят и почитат загиналите за свободата и родния край.

Историческите личности са генерал Спас Георгиев, Иван Караджов, Антон Янев Кьосев, Димитър Талев и Антон Попстоилов Ников. Пътека с четирима генерали сякаш обедини голяма част от участниците в дискусията, в залата бяха предложени генерал Стоян Ковачев, ген. Тодоров, ген. Жостов, ген. Михаил Савов, поручик Борис Змияров и други достойни герои, участвали с Освобождението на Горна Джумая.

В хода на дискусията е решено да се възстанови паметникът на Незнайния македонски четник. Той ще бъде ситуиран пред МОЛ "Ларго".

На 5 октомври в двора на храма „Въведение Богородично“ ще бъде поставен каменен блок с името на генерал Спас Георгиев. Предстои да се уточни ще са четиримата бойци за свободата на Пиринска Македония, които ще заемат това емблематично за Благоевград място. 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано