Благоевградчани скочиха срещу изключително опасна улица

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Внасят в Общината, КАТ, РДНСК и Областната полицейска дирекция протестна подписка заради изключително опасна улица в Благоевград.

Постоянен и засилен контрол от всички институции върху кошмарния трафик и паркиране по улица "Трети март" и върху тротоарите под бившата печатница искат жители от Орлин махала и квартал "Баларбаши".

Те са подготвили сигнал, подкрепен с подписите на около 70 души. Живеещите в района заявяват, че са потърпевши от безразборното спиране и паркиране на всякакви видове автомобили около хранителния магазин на партера на новата кооперация на ул. „Трети март“ №56, и всекидневният шум е последната им грижа, тъй като движението на пешеходци е истинско предизвикателство в тази част на квартала.

В сигнала си те негодуват, че общинският тротоар пред новата жилищна кооперация е превърнат в паркинг, на който спират собствениците на автомобили, клиенти и товарни коли, зареждащи магазина. Този паркинг принуждава майките с колички и децата, както и всички, движещи се пеша, да вървят по уличното платно с риск да бъдат блъснати от МПС. Заради паркираните коли в дясното улично платно достъпът до контейнерите за смет често е невъзможен, а съседните бордюри и тротоари са потрошени, но явно контрол и наказания няма, защото, ако имаше, ситуацията нямаше да е същата, ядосват се авторите на сигнала.

Жалбоподателите излизат с конкретни предложения, чрез които движението в района да се нормализира и възможностите за ПТП да се сведат до минимум. На първо място те искат сформиране на работна група с участие на техни представители, да се монтират колчета, които да правят невъзможно паркирането върху тротоарите и пешеходците да могат да ги ползват по предназначение, както и да се ограничи скоростта по ул. „Трети март“ със „спящи полицаи“ и да се обособят пешеходни пътеки. В предложенията им е записано още излизащите от улиците „Ангел Кънчев“ и „П.Р. Славейков“ да имат право да завиват само наляво, а еднопосочното движение по ул. „Братя Миладинови“, която минава край болницата, да се обърне в противоположната посока, за да се отклони потокът на мощни и бързи коли, които се движат с висока скорост от квартал „Баларбаши“.

Предлагат още отсечката на „Трети март“ от улица „Ангел Кънчев“ до затворената от години печатница да стане еднопосочна в посока към „Баларбаши“. В момента паркирането в дясното пътно платно на улицата не е забранено, затова много често то е заето от автомобили. Жвиеещите в района посочват, че изключително сериозни предпоставки за пътни произшествия създават камионите, които зареждат, движещите се с висока скорост коли към и от „Баларбаши” и разрешеното двупосочно движение по преките на опасната улица, както и на съседните „Ангел Кънчев“ и „П.Р. Славейков“. Хората настояват Общината да направи проверка как новата кооперация е получила Акт 16 , без да има паркоместа за живеещите, какво е предназначението на обекта на партерния етаж според одобрените строителни книжа, който е превърнат в хранителен магазин, и има ли отношение настоящото положение към факта, че инвеститор на сградата е съпругата на председателя на ОбС Радослав Тасков - Алебена.

„Улица „Трети март“ в цитирания участък наистина е много натоварена, но кооперацията няма вина за това, защото такива са параметрите“, коментира Радослав Тасков пред struma.bg. Той заяви, че сградата е изпълнена законно и по проект. Магазинът е заложен още в първоначалния проект, както и местата отпред за спиране на коли за зареждането му. "

Кооперацията трябваше да е с подземни гаражи, но се появиха подпочвени води и общината спря строителството. Направи се изследване от професор от УАСГ, чиито препоръки бяха да отпаднат тези гаражи и в основата на сградата да се направят 56 колони на 12 метра в земята. Проектът бе изменен и точно така тя бе изпълнена“, заяви Тасков.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано