Богородичният пост е най-строг в понеделник, сряда и петък

Сподели във Facebook

Богородичният пост води началото си от дълбока древност. От 1 до 14 август е един от четирите големи пости, на които християните се отдават през годината.

Началото на периода се отбелязва в храмовете с водосвет, а във времето от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис. 
Всяка година на 15 август християните по света честват Преображение господне и Успение на Пресвета Богородица – два от най-светлите празници в Православието.

В дните преди тях вярващите се отдават на няколкодневен период на молитва и въздържание, известен като Богородичен пост. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни се препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и несготвена храна.

Във вторник и четвъртък се ядат варени без олио и масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло и вино. На празника Преображение Господне се разрешава риба.

Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, също се консумира риба. Богородичният пост е по-лек от Великденския.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано