Дават ваучери за храна на украинците у нас

Сподели във Facebook

Агенцията за социално подпомагане приема заявления за предоставяне на 40 000 ваучера на украински бежанци в страната ни.

Ваучерите са за осигуряване на храни и стоки от първа необходимост. Те са еднократни и на стойност 100 лева на човек. Финансират се с 4,4 милиона лева от ЕС.

Изплащат се на човек, а не на домакинство - майка с две деца например ще има право на три ваучера по 100 лева. Това е втората директна помощ към бежанците след еднократните помощи от 375 лева, каквито се полагат и на българи при непредвидена криза. С ваучера могат да се купят храна, дрехи, учебни принадлежности и пособия, хигиенни материали.

В правилата е посочено, че с ваучер не могат да се закупуват тютюневи изделия, спиртни напитки, вино, пиво и лекарствени продукти (получателят се подписва, че е запознат с това ограничение). Първите няколко се подразбират, но защо лекарствата не се считат за стоки от първа необходимост, особено на фона на упоритите проблеми пред лечението на много украинци у нас, не е ясно.

Ваучерите ще бъдат раздавани до края на годината, като срокът за връчването им е 3 дни от подаването на молбата. Срокът да бъдат използвани пък е два месеца от датата на издаването им.

Изискванията към получателите са  да имат статут на временна закрила и да попълнят анкетен талон, като донесат регистрационна карта на чужденец, личен документ за самоличност и адресна регистрация. За служителите от АСП има една допълнителна задача - да проверят в интегрираната информационна система на агенцията, че няма двойно финансиране и да подпишат протокол, че са извършили тази проверка и са установили, че пречката не е налице. 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано