Дебатираха на маса професионалната подготовка на петрички ученици

Сподели във Facebook

В заведение дебатираха образователната система и професионалната подготовка на ученици в Петричко.

Поредните разговори се състояха днес между представители на бизнеса, директори на училища, общинари. Присъства началникът на образователния инспекторат в Благоевград Ивайло Златанов.

Едно от взетите решения е в основните училища да заложат в час на класа посещения на учениците в предприятия, за да се запознаят с естеството и начина на работа. Графиците за това са готови за прогимназиален курс, откъдето да се започне с професионалното ориентиране, залагайки на професиите, които реално се търсят на пазара на труда в община Петрич. Представители на бизнеса предоставиха обобщена информация в кой отрасъл какви специалисти са необходими, която вече е изпратена на вниманието на професионалните училища.

Бизнесът предлага утвърждаването на нови специалности, които да бъдат широкоспектърни, за да отговорят на търсенето на кадри. Началникът на РУО – Благоевград Ивайло Златанов се ангажира с цялата логистика относно предложенията за нови специалности, последващото им утвърждаване и въвеждане на дуалното обучение и в други училища. Предстоят по-тесни срещи между бизнеса и училището, в което има специалности близки до работата в даденото предприятие, за уточняване на подробностите. 

Преди това бе открит и нов кабинет за професионална подготовка в СУ „Антон Попов“ в южния град. Кабинетът разполага с необходимото оборудване за практическа дейност по професия „Оператор в производството на облекло“. СУ „Антон Попов“ е първото в община Петрич и единственото все още в страната, което въведе дуалната форма на обучение.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано