Ден на Асен, Аспарух и Акилина

Сподели във Facebook

На 13 юни православната църква почита Света Акилина и Свети Трифилий. Имен ден празнуват Асен и Аспарух. Името Асен има тюркски произход и означава пъргав.

Света Акилина, в превод Ангелина, загинала мъченически, тъй като отказала да се потурчи. Искали от нея да се откаже от Христос на 13 години.

Тази свята девица и Христова мъченица Акилина била от околностите на град Солун, от село, наречено Загливери, прилежащо към светата Ардамерийска епископия.  Случило се един ден бащата на светицата да се скара с някакъв турчин, негов съсед, защото в селото живеели и християни, и турци, и удряйки го (по внушение на лукавия), го убил. Когато после бил хванат от селските управници и заведен при пашата в Солун, който да го предаде на смърт, той, страхувайки се да умре, и в желанието си да се спаси, окаяният се потурчил и така не бил погубен. Тогава светицата била още младенец на гръдта на майка си.

Турците настоявали бащата да потурчи и дъщеря си, но той им отговарял да не се тревожат за това, защото това било в негова власт и можел, когато си поиска, да я потурчи. Но майката, която не оставила святата православна вяра, не преставала непрестанно да учи дъщеря си да се държи здраво във вярата и никога да не се отрича от Христа.

Тогава бащата, виждайки непоклатимата й воля, я предал на турците. Последвали няколко дни на нечовешки побой и така издъхнала в мъки, а нейните свети мощи веднага изпълнили цялото онова място с дивно благоухание. Те благоухаели и по пътя, по който носели тялото й за погребение. През нощта небесна светлина осветявала гроба на мъченицата като ярка звезда.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано