Ден на светец, закрилящ мъжете

Сподели във Facebook

Почитаме Свети Александър. В народните традиции той е светецът, закрилник на мъжете. На 23 ноември празнуват всички, които носят името Александър, което означава мъжествен.

Светецът - Цариградски патриярх, се почита и на 30 август. Той е роден е около 1220 година, той бил посветен във воинството още на 6-годишна възраст. Когато станал на 16, поел управлението на Новгород. Княз Александър повел руските войски срещу шведско нашествие. Той предвождал многобройна войска, и разгромил настъпващите орди като се уповавал на Бога. Обявен е за светец през 1547 година.

Свети Александър бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници. Участвал е в Първия вселенски събор вместо престарелия и болен патриарх Митрофан, след чиято смърт бил възведен в сан патриарх и управлявал Цариградската църква от 325 до 340 година.

Веднъж, както свидетелства историкът Созомен, езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния епископ. Александър се обърнал към оня, който бил избран за състезанието, и с твърдост му казал: "В името на Господа Иисуса Христа заповядвам ти да мълчиш!" И философът веднага онемял. Това чудо обърнало самия философ и мнозина други към Христовата вяра.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано