Денков обвини Кацаров за затворените училища

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Образователният министър Николай Денков упрекна здравния Стойчо Кацаров за затворените училища и се разграничи от действията му.

Без да напада грубо колегата си, Денков обяви, че не желае да бъде свързван с "кашата с тестовете" и въобще със затварянето на училищата. Всичко това било отговорност на Кацаров. Успоредно ведомството на Денков пусна съобщение, в което иронично обяви, че чака с нетърпение анонсираните от здравното министерство "милиони тестове" за учениците. В момента наличните тестове биха стигнали едва до края на следващата седмица.

"Не смятам, че трябва да има смесване на функциите. Преди да бъдат затворени училищата, самият министър на здравеопазването казваше, че училищата трябва да бъдат последни. Никога не съм искал да бъдат затваряни, не ми е това работата. Но неговите здравни експерти, а и той, имат отговорността, експертизата и правата да отварят и затварят институции. Ако те са решили, че така е правилно, единственото, което мога аз, и го правя, е да обяснявам медицинските аргументи, които знам", заяви Денков, цитиран от sega.bg. В последните седмици обаче установявал, че хората го считали за виновник за затварянето на училищата. "Няма такова нещо - това е изцяло в задълженията и правомощията на здравния министър. Ако ги отвори - какво по хубаво", коментира Денков.

Министърът на образованието информира, че при цялото тестване в училищата досега са получени 116 положителни резултата на деца, 65 на педагогически персонал и 63 на непедагогически. На въпрос кога тестването би отпаднало, а и засягайки въобще бъдещето, той още веднъж прехвърли топката към Кацаров: "Аз самият бях изненадан от начина, по който бяха затворени училищата. За да бъдат отворени, примерно от понеделник, той може да направи три неща - да си отмени заповедта, да промени нивата, при които се стига до затваряне, както го е правил друг път, или да осигури тестовете".

 

 

ПОЛИТИЧЕСКИ РАЗСТАНОВКИ

Почти е сигурно, че Денков ще остане министър, ако се сформира редовно правителство - разбра се, след като той се появи през седмицата в коалиционните преговори като представител на  "Продължаваме промяната" по темата с образованието. Бъдещето на Кацаров е доста по-неясно.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано