Доведоха в благоевградския съд руски хакер

Сподели във Facebook

Арестуваният в Банско руснак Денис Клостер заяви пред магистратите в Благоевград, че желае да бъде екстрадиран. Той е обвинен за компютърни престъпления и извличане на чужди данни. Издирват го съдебните власти в САЩ. Твърди се, че е опитал да проникне в масивите на Държавния департамент.

"Америка ме търси, защото притежавам изключително голяма информация и те имат нужда от нея. Затова ме искат", каза в съда Денис. Той е пристигнал в Банско преди два месеца. Имал намерение да замине за Германия, където живее майка му.

В съдебната зала се оказа се, че има разминаване във фамилното име на руснака. Вместо Емилянцев, както го водят в американските документи, от 2019 г. той вече е Клостер, каквато е моминската фамилия на майка му. Сменил си името, защото създавал собствен бранд и Клостер се запомняло по-лесно.

Руснакът е учил висше образование в Омския технически университет, но не е завършил. В съда разказа, че има своя фирма в Русия и Великобритания за разработване на компютърни приложения и интернет търговия. Нямал постоянен адрес. Живял е 3 години в Барселона, после 1 година на остров Бали в Индонезия.

През юни властите в Съединените щати, Германия, Холандия и Обединеното кралство заявиха, че са демонтирали ботнета „RSOCKS“, колекция от милиони хакнати устройства, които са били продадени като „прокси“ на киберпрестъпници, търсещи начини да насочат своя злонамерен трафик през някого чужд компютър. Въпреки че тогава не бяха поменати имената на руските хакери, за които се твърди, че стоят зад RSOCKS, се предположи, че един от тях е Денис, за когото се твърди, че управлява най-големия руски форум за спам в света, припомня 24 часа.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано