Драстично вдигат такса "смет" в Благоевград, правят нови предприятия

Сподели във Facebook

Драстично завишават таксата за смет в Благоевград. Хората с най-ниски заплати в страната ще заплащат от следващата година 2,9 промила, при досегашни 1,1. Завишението е с 200 процента.

Предложението е на кмета Илко Стоянов. За сметка на редовите граждани, бизнесът ще плаща по-малка такса. Тя ще се намали от 6 на 5,7 промила. Освен това той настоява да бъде редуциран и размерът на таксата, касаещ сметосъбирането и сметоизвозването в селата в община Благоевград от 12 на 7 промила.

"Тук не говорим за увеличение, по-скоро за изравняване на ставката с останалите областни градове. Дори, ако направим съпоставка, в Благоевград ставката ще бъде по-ниска, например от Пазарджик, където е 4,7, Добрич и Хасково, където е 3.5, Враца - 3“, коментира Стоянов.

Той подчерта, че такса смет за домакинствата не е променяна от 2009 година насам, когато минималната заплата е била 240 лева, 3 по-ниска от тази, в настоящия момент.

Стоянов е категоричен, че изравняването не се прави с цел печалба, а приходите ще бъдат разходвани с цел обезпечаване на социалните функции на Общината. „Знаете, че Община Благоевград непрекъснато заделя средства за хора с репродуктивни проблеми, подпомагаме семейства по Наредбата за стимулиране на раждаемостта, отпускаме пари на нуждаещи се граждани, за да продължим в тази посока, подобни средства трябва да идват отнякъде“, заяви той.

Предстои да бъде въведен механизъм, според който жителите ще могат да намаляват сами дължимата си такса за смет, в случай че събират разделно отпадъците. „Ако хората бъдат достатъчно стриктни и отговорни, реално дължимата такса може да бъде почти нулева. Всеки следва да започне да се грижи за средата, в която живее. Ние трябва да сме подготвени за логиката на новото време“, заяви още кметът Стоянов.

По време на пресконференция днес, той обяви, че предстои да бъдат обособени и две нови Общински предприятия – ОП „Чистота“ и ОП „Озеленяване“, чиито служители ще извършват функциите, поети към момента от Общинска фирма „Биострой“.

„Когато говорим за Общинско търговско дружество, трябва да имаме предвид, че то начислява ДДС, докато при Общинското предприятие ДДС няма. По този начин Община Благоевград реално ще спестява пари, които също ще бъдат насочени за социални функции“, коментира още кметът Стоянов.

Той бе категоричен, че хората, работещи в момента в „Биострой“ трябва да бъдат спокойни, тъй като не се предвиждат съкращения, те ще бъдат прехвърлен към новите общински предприятия. „Доставчиците, с които в момента работи Общинското дружество, също нямат никакъв повод за притеснение, всички задължения към тях ще бъдат разплатени“, заяви Стоянов.

Той допълни, че с генерираните приходи от предприятията ще бъде закупена модерна техника за сметопочистване и озеленяване, която ще остане общинска собственост.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано