Дядо Евлогий: Не поддържат пътя към Рилския манастир, опасен е

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Неподдържането на пътя за Рилския манастир го прави опасен. Вода се стича по склоновете, замръзва и разрушава платното, каза игуменът Евлогий.

Преди началото на студените месеци от годината от Рилската света обител отново предупреждават, че пътят е опасен за участниците в движението заради неподдържането му. Само преди дни, в края на миналата седмица, дърво се стовари след буря на пътя, на 50 метра от манастира. За щастие тогава нямаше пострадали, а пътят беше почистен за половин час, и то от служители на Светата обител.

„Многократно предупреждаваме, че пътят не се почиства редовно, но резултати няма. Проблемът с поддръжката на пътя е от години. Има непочистени канали, пълни с паднали камъни и скални късове. Течащата по пътното платно вода създава опасности, особено в периода, когато водата замръзва. Освен че разрушава пътното платно, това създава и предпоставки за произшествия", каза пред БТА епископ Евлогий. След многобройни сигнали в началото на лятото беше извършено частично почистване на пътя от град Рила до манастира.

„За по-доброто и бързо отводняване на пътното платно са почистени водостоците и отводнителни улеи в участъка, а за осигуряване на видимост на шофьорите се извършва косене на тревните площи и премахване на храсти и дървета в сервитута на пътя“, съобщиха неотдавна от АПИ. И сега обаче пътуващи в района се оплакват, че отворените обезопасителни мрежи край пътя са предпоставка свличащите се от склона камъни да падат на пътя, а това често налагало пътниците сами да преместват падналите парчета от скали, за да продължат движението си.

От АПИ твърдят, че участъкът Рила-Рилски манастир се обхожда ежедневно и при сигнал за паднали камъни от интензивните валежи дежурните екипи веднага предприемат необходимите действия за почистване на платното. „Вследствие на обилните дъждове през последните месеци се е налагало многократно почистване на срутили се камъни в отделни участъци от пътя“, твърдят още от пътното управление.

„Почистването през лятото обхвана пътния банкет от страната на река Рилска. Не е почистено обаче от противоположната страна на пътя, в подножието на склона, където има купчини от обрушени камъни и скали. Не се извършва и кастрене на клоните в по-високата част, което принуждава по-високите превозни средства да се движат в средата на пътя, а с това създават предпоставки за пътни инциденти“, казват от Светата обител. „Бурените са пораснали над 1,50 м, на места дори скриват пътните знаци“, твърдят пътуващи по направлението.

Все още не е завършено напълно и полутунелното съоръжение за укрепване и обезопасяване на срутището при 27-ми км на пътя. Предстои полагане на износващия пласт плътен асфалтобетон в участъка на срутището, хоризонталната маркировка и монтирането на новите пътни знаци. Там беше предвидено след завършване на асфалтовите работи в отсечката да бъде изградена контролноизмервателна система за проследяване състоянието на съоръжението в процеса на експлоатацията му и монтирането на стълбове (репери), с помощта на които ще се наблюдават евентуални деформации. Обектът все още не е напълно завършен. Към момента строителството е спряно, а движението в участъка се осъществява в условията на въведена временна организация.

„В участъка на района на новоизградената козирка, където строителството засега е преустановено, почти година личат купищата отпадъци от строителната дейност. Това не не е нормално за територия, обявена за охранителна зона на паметниците на културата, подстъп към най-големия ни манастир“, възмущават се служителите на манастира.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано