Изследват с роботи деца в ЮЗУ - Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Провеждат научни изследвания с роботи на деца от 3 до 11 години. В рамките на три дни в Центъра по логопедия на Югозападния университет в Благоевград са иновативните изследвания на подрастващи с комуникативни нарушения.

В експеримента участват 17 деца. Интерактивните сесии с роботите ще се провеждат за период от шест месеца като различните сценарии се подготвят под формата на игри и са съобразени с индивидуалните потребности на участниците и методите за логопедични интервенции. Емоционалното общуване с роботите мотивира децата да участват активно в терапевтичната сесия и също така допринася за развитието на техните социални умения. Подпомагайки уменията на децата да общуват се подобрява тяхното качество на живот.

Експериментът се осъществява от преподавателите в ЮЗУ Анна Андреева и доц. Миглена Симонска. Участват професорите Анна Лекова и Таньо Танев от Българската академия на науките.

Целта им е да се проучи потенциала на използване на роботите като асистенти на логопеда в процеса на терапия за подпомагане на езиковото и говорното развитие на децата с комуникативни нарушения.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано