Кметовете на Благоевград и Коларово чакат казуса с детронирането им

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

КС се произнася по спорния член 42 от ЗМСМА след седмица, който касае детронираните от ОИК кметове на Благоевград Румен Томов и на петричкото село Коларово Величка Спасова.

От решението на конституционните магистрати зависи съдбата на Томов и Спасова, неуспели в срок да се заличат като еднолични търговци, преди да започнат  мандатите им.

Заседанието е на 24 септември, обявиха от КС. Докладчик е съдия Надежда Джелепова.

Делото бе образувано по две искания за обявяване на противоконституционен текста от Закона за местното самоуправление и местната администрация, който урежда прекратяването на кметските правомощия заради незаличено участие във фирма. Първото искане бе на състав на Върховния административен съд, а второто на група депутати от БСП.

Заради казуса, очакван от КС, върхавните магистрати спряха делата, които Румен Томов и Величка Спасова водят срещу Общинските избирателни комисии в Благоевград и Петрич, които веха решения преди месеци те да бъдат детронирани. Пълномощията на Спасова обаче бяха прекратени, а Томов остана на поста.

Томов твърди, че е напуснал едноличната си фирма в срок, същото казва и кметицата на село Коларово.

Делата във ВАС ще бъдат възобновени след приключване на Конституционно дело № 5/2020 година, сочат от ВАС.

До заплетения казус с благоевградски градоначалник Томов се стигна след жалба в ОИК от страна на екскмета Атанас Камбитов. Последваха серия дела по оспорване на административния процес.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано