Кметът на Благоевград позволи отпадъци на забранено депо

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Заради задръстването на улици и квартали със строителни и битови отпадъци, позволиха депониране в затвореното сметище край благоевградското село Изгрев.

Боклуците могат да се извозват на забраненото сметище или да се съхраняват на частни терени, собственост на фирми и граждани, информираха от Общината.

Решението е на кметското ръководство и е с цел да бъдат ограничени неконтролираните нерегламентирани сметища, които се заформят на територията на Благоевград. По този начин ще бъдат улеснени фирмите, занимаващи се със строителна дейност и гражданите, които извършват битови ремонти.

"Въпреки забраната за експлоатация, наложена от РИОСВ, предпочитаме отпадъците да бъдат събирани на едно място, независимо от това, че Община Благоевград ще бъде санкционирана. В противен случай рискуваме града и селата да се да се превърнат в едно голямо сметище“, коментира кметът Илко Стоянов.

Той подчерта, че от този момент нататък гражданите и фирмите не трябва да изхвърлят строителен отпадък извън депото. В случай на констатиране на нарушения, от звено „Инспекторат“ към дирекция „Екология и чиста среда“ ще бъдат налагани солидни глоби.

Обектът бе затворен на 19 август от Регионална инспекция по околната среда и водите, заради несъответствие с нормативните изисквания, въпреки че депа с такъв статут функционират на почти във всички общини в страната.

Към момента няма положително становище за отваряне на обекта от страна на РИОСВ, въпреки това Община Благоевград предприема действия, с риск от санкции, за да опази околната среда.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано