Криза в ОбС - Благоевград, предколедно избират нови съветници

Сподели във Facebook

Върховен административен съд подготвя масова "сеч" в Общински съвет - Благоевград. Пред финал са делата за конфликт на интереси, образувани по обжалвани от санкционираните народни избраници решения на Антикорупционната комисия.

Върховните съдии ще обнародват актовете си в началото на месец декември, съобщиха източници на Еновина. Почти всички решения на комисията, оглавявана от Сотир Цацаров, ще бъдат потвърдени, както вече сториха и колегите им в Административен съд-Благоевград. Около Коледа се очаква в ОбС-Благоевград да се заклеват нови местни парламентаристи. Тези, които ще напуснат ОбС, нямат право да се кандидатират и да са избираеми в следващи избори, сочи съдебната практика.

Припомняме, Цацаров удари с финансови санкции съветници от БСП, ГЕРБ, Земеделски съюз и още една земеделска формация.

С рекордна санкция от 41 375 лева е най-възрастният в ОбС - Христо Ковачки, собственик на хотел и концесионер на минералната баня. Той бе наказан, че е гласувал за освобождаване от месечна такса по време на пандемията на градската баня, водена по документи на сестра му Роза. Ако Ковачки бъде детрониран след съдебното решение, на негово място влиза Румяна Шекерлийска. Тя е бившата главна счетоводителка на екскмета Атанас Камбитов и временно управителка на една от фирмите му.

За гласуване в полза на работодателя си - Георги Тозев, който е концесионер на бившия ГУМ, сега мол, е глобена и съветничката Валентина Шаркова, която трябва да плати над 100 000 лева.

Инспекторите на Сотир Цацаров наложиха глоба в размер на 5000 лева и на червения съветник Владимир Пандев. Гласувал е в нарушение за годишния отчет и баланс на общинската белодробна болница. Той работи там, получава заплата, а освен това и допълнителни финансови бонуси, определени от управителя на лечебното заведение Петър Георгиев. Комисията "Цацаров" е била сезирана неотдавна от негови колеги в благоевградския парламент. По същество в сигнала се твърди, че Владимир Пандев, като общински съветни, е присъствал и гласувал на 12 юни миналата година, коогато на заседание бил приет годишния финансов отчет и баланс за 2019 година на Тубдиспансера.

5000 лева глоба трябва да плати и съветникът Бисер Стойчев. Той е гласувал в конфликт на частни интереси за изграждане на жилищна сграда.

Мястото си в ОбС-Благоевград вероятно ще загубят социалистката Гергана Янчева и съветникът от ГЕРБ Красимир Роячки. Двама също вдигали ръце за намаляване на наеми в търговски обекти и заведения, ползвани от свекървата на Янчева и от тъщата на Роачки.

 

Напиши коментар

Коментари

 1. Мдааа -
  И дебелия доктор също щото като отиде пийнал само глупости говори и пречи на работата
 2. Росен -
  Кефче-кефче дано да не ги избират никога еле па тоя Мама Кажа.
 3. Гражданин -
  Тези са там само за келепира всички да ги махнат
 4. Тошко -
  Има още проверявани съветници. Всички са зависими и ще изхвърчат от благите местенца.

Избрано