Кръстовден е, литургия в Кресна за новата учебна година

Сподели във Facebook

Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден, празнуваме днес.

Днес имен ден имат всички, които носят името Кръстан, Кръстина, Кръстьо, Кръстинка, Кристина, Кристиан, Кристиана, Кънчо и Ставри.

В храма в Кресна се отслужва Света литургия и молитва за начало на учебната година. Поканени са всички ученици, учители и родители на службата. Бог да благослови успешна и плодотворна учебна година, пожелаха от църковното настоятелство.

Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента - времето се застудява, водите на морето и реките изстиват.
От Кръстовден или от Симеоновден (1 септември) може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се "осветява" семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.

На днешния ден нощта и денят се кръстосват и настъпва есенното равноденствие.
По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение. Раздават се питки, за да има берекет.

И тази година магията Кръстова гора привлече хиляди хора от цялата страна. Над 15 000 души - млади и стари, здрави и болни, хора силно вярващи или просто любопитни - пренощуваха на влажните поляни около манастира и параклисите в очакване небето да се отвори и болките им да получат изцеление.
Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано