Македонците очакват ток от България

Сподели във Facebook
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Служебният премиер Гълъб Донев се споразумя с македонския си колега Димитър Ковачевски за предстоящи съвместни действия.

"Основната тема, по която разговаряхме с премиера Донев и неговата делегация, беше енергийната криза, която разтърси всички икономики по света. Ако преди две години се борехме с пандемията от COVID-19, която блокира света, и с недостига на ваксини, сега се борим с недостига на електричество и скъпи енергоносители, които носят големи проблеми както за гражданите, така и за бизнеса“, посочи Димитър Ковачевски. 

Преди две години нямахме ваксини, сега нямаме ток. Заедно с България ще се обединим да намерим решение за снабдяване с електроенергия. Договорихме се до сряда да формираме работна група с участието на министерствата на икономиката и енергетиката на РС Македония и България, която да обсъди техническите възможности за доставка електричество“, каза македонският премиер пред БТА. Разговаряхме за количествата ток, които са ни необходими“, съобщи Ковачевски. Той уточни, че в хода на разговорите двамата са обсъдили техническите параметри, капацитетите и преноса, както и цените на тока.

България традиционно е била и все още е енергиен лидер в региона, който да гарантира сигурността в сектора на Балканите, заяви на брифинга в Министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев, след срещата си с Ковачевски.

Става въпрос за около 200 мегаватчаса базова равномерна електроенергия, за периода до 31 март 2023 година, уточни Гълъб Донев.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано