Над 600 вървяха по стъпките на ослепените Самуилови войници

Сподели във Facebook

Повече от 600 ученици и планинари извървяха 5-километрово трасе "По стъпките на Самуиловите воини". Походът започна тази сутрин от комплекс "Самуилова крепост" в посока петричкото село Ключ.

По маршрута на ослепените войници на цар Самуил поеха патриоти от Петрич, Благоевград, Гоце Делчев и София. Организатори на похода традиционно са петричкият клуб "Млад планинар" и читалището в Ключ. Той се осъществи с много дух и национална гордост в чест на 1006 години от битката на Самуил и войската му.

При поредния си поход Василий II е спрян пред крепостта, издигната от Самуил в Ключката клисура между планините Беласица и Огражден. Край село Ключ българските войски отбиват многократните опити на византийците да превземат преградата, но на 29 юли са нападнати внезапно в гръб от отряда на Никифор Ксифий, който успява да обходи позициите им по планински пътеки.

След пленяването са ослепени около 15 000 български войници. На всеки 100 остават по един с едно око. Цар Самуил избягва гибелта в самата битка, но умира два месеца по-късно – на 6 октомври 1014 година, след като получава сърдечен пристъп при вида на ослепените си бойци.

Днес в Ключ участниците в похода бяха посрещнати от местните хора с домашни вкусотии, които се предлагаха и благотворително, с цел набиране на средства за подържане на туристическите маршрути в селото. В село Ключ децата от клуб „Млад планинар“ изнесоха програма, заедно със самодейни групи от читалището в селото.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано