Наляха още пари за изборите

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Служебният кабинет отпусна допълнителни разходи за машинния вот на 2 октомври.

Средствата са в размер на още 9 456 233 лева. Отиват в бюджета на Централната избирателна комисия, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Парите са за обезпечаване на дейностите по техническото осигуряване на електронното машинно гласуване. Предстои инсталиране на демоверсия на електронна бюлетина, параметризиране на бюлетините, както и конфигуриране, профилактика, инсталиране и настройване на специализираните устройства за електронно машинно гласуване. Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите или трансферите по централния бюджет за 2022 година.

Паралелно с това кабинетът определи условията и реда за съхранението на устройствата за машинно гласуване. В правителственото решение е записано, че машините следва да се съхраняват в подходящо място – складови помещения, отговарящи на всички условия, определени от ЦИК. Външната охрана ще бъде осигурена от МВР. Министерството на вътрешните работи (МВР) следва да осъществява външната охрана на помещенията, в които се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване. Достъпът до тях ще се осъществява само с разрешение на ЦИК. Приемането на правителственото решение ще позволи на избирателната комисия да сключи нов договор за съхранение на устройствата в помещения – частна собственост, до осигуряването на държавни помещения.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано