Очакват в Кресна президента Румен Радев

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Под патронажа на президента Румен Радев честват 140 години от Кресненско-Разложкото въстание.

Кресна празнува и 40 години от прогласяването на село Гара Пирин за град.

Дни преди 5 октомври, когато е знаменателното събитие за хората в района, общинският център и населените места са украсени в български трибагреници.

Всеки дом и всеки търговски обект в столицата на Въстанието е закичен в бяло, зелено и червено. Знамената са дарени от Общината.

Точно на празника се открива и новата зала на Общинския съвет, където местните парламентаристи гласуват в полза на развитието на общината.

В залата са подредени платна на Борислав Божинов, вплел в творбите си минало и настояще - сцени от Сътворението, през героите на Кресненско-Разложката епопея и до днес.

В ляво, преди да се влезе в обновената зала “5 октомври”, под прострените за благословия и благодат ръце на Бога запознатите ще открият фасадата на храм-паметник и костница “Св.Иван Рилски” в, където се пазят костите на загинали български герои във войните от първата половина на XX век, а до него, лавров венец, който обкичва Вазовия стих - “Българио, за тебе те умряха…”.

Общински съветници и граждани ще бъдат “зорко следени” от благия поглед на началник щаба на Кресненско-Разложкото въстание, Димитър Попгеоргиев Беровски, изобразен на поляните край Стара Кресна.

Единствено в Кресна, историци, туристи и обикновени граждани могат да видят Димитър Беровски в харамийска носия, точно така, както изглежда от десетките портрети, които познаваме, неговият земляк от Берово - Дядо Ильо войвода.


ПРОГРАМА НА ТЪРЖЕСТВАТА ПОД ПАТРОНАЖА НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА 5 ОКТОМВРИ:

07:30-11:00 часа
Празнична света литургия в храм-паметник и костница “Св. Иван Рилски”, гр.Кресна, с участието на Неврокопския митрополит Серафим.
11:30-12:30 часа
Поднасяне на венци и откриване на паметна плоча в с.Стара Кресна, където е обявено Кресненско-Разложкото въстание
15:30-17:30 часа
Тържествена сесия на общинския съвет на община Кресна, посветена на 140-годишнината от избухването на Креснеско-Разложкото въстание.
18:30-18:45 часа
Заупокойна молитва за загиналите в Креснеско-Разложката епопея от 1878г., за свободата, вярата и Отечеството в костницата на Храм-паметник и костница „Св. Иван Рилски”, гр.Кресна.
19:00 часа
Тържествено отбелязване на 140-годишнината от избухването на Креснеско-Разложкото въстание в центъра на гр.Кресна. Факелно шествие; Приветствия; Рецитал с участието на Янко Лозанов; Празнична заря; Музикално-артистична програма с участието на Николина Чакърдъкова.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано