ОИК-Благоевград решава за градоначалника Томов

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

В Общинска избирателна комисия-Благоевград постъпи решението на Върховен административен съд по делото за детрониране на кмета Румен Томов.

Председателят Мартин Бусаров свика заседание на 28 април. Членовете на ОИК ще решават казуса с предсрочното отстраняване на градоначалника в 18.00 часа.

Тогава предстои гласуване, което е второ от встъпването на Томов като кмет на Благоевград. До казуса се стигна след искане на екскмета Атанас Камбитов за сваляне на Томов, тъй като в срок не е заличен като едноличен търговец в ТР.

"Писмото е заведено с входящ № 539 / 23.04.2020 година по входящия регистър на ОИК Благоевград. В писмото се съдържат указания към ОИК, според които същата следва да се произнесе със свое решение и да прекрати предсрочно пълномощията на кмета на община Благоевград, в 14 дневен срок от получаването му", съобщиха от комисията днес.

За мястото на провеждане на заседанието и мерките , които ще се предприемат съгласно препоръките на Националния оперативен щаб, с цел опазване на живота и здравето на членовете на общинските избирателни комисии, ОИК ще информира допълнително.

Припомняме, тричленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение № 104 от 22 януари по административно дело № 1343 от 2019 г. на Административен съд – Благоевград.

С решението си АС-Благоевград е отменил решение на ОИК – Благоевград №300-МИ/20.12.2019 г., с което е отхвърлено искане за предсрочно прекратяване на мандата на кмета на Община Благоевград. Административно дело № 2420 от 2020 г. беше образувано пред ВАС по касационни жалби на ОИК – Благоевград и на избрания за кмет на община Благоевград инж. Румен Томов срещу решението на Административен съд – Благоевград.
Съгласно чл. 41, ал.3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, съответно от приемането на решението на общинския съвет, лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност по ал. 1, предприема необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на Общинския съвет и ОИК.

В съдебната практика, утвърдена като постоянна в хода на прилагане на изборното законодателство, се приема, че за да бъдат изпълнени изискванията на чл. 41, ал.3 ЗМСМА, е необходимо лицето да предприеме необходимите действия за прекратяване на дейността му като търговец, да уведоми писмено за предприетите действия председателя на общинския съвет и да уведоми писмено за тях ОИК.

Законовите предпоставки в нормата на чл. 41, ал.3 ЗМСМА са кумулативни, а неизпълнението им води до предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на общината.Нарушаването на изискването за предприемане на необходимите действия за прекратяване на дейността като ЕТ от страна на избрания за кмет Румен Томов е достатъчно основание за прекратяване на мандата.

Видно от доказателствата по делото избраният за кмет на община Благоевград е предприел действия по заличаване на ЕТ от търговския регистър и такова заличаване е настъпило, но действията за това са извън срока по чл. 41, ал.1 ЗМСМА, който започва да тече от 4.11.2019 г.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Градевецо -
    Е са що стана секна ми далаверата и на снахичката също.

Избрано