Патриотично шествие за свидни жертви от Разлог

Сподели във Facebook

Почетоха достойни мъже от Разлог, дали живота си за свободата преди 117 години. Признателни потомци проведоха шествие в града в памет на убитите по време на огнения Кръстовден през 1903 година.

28 от тях са погребани в оброчището "Свети Димитър". Най-младият от тях е 16-годишният Иван Николов Цуцуманов, а най- възрастният е 68—годишният Марко Тодоров Хаджиев. Другите са в разцвета на силите си.

В ранното утро на огнения Кръстовден, преди 117 години, въстаническа чета от Разлог с войвода Георги Кондев, провела бой с редовна турска войска.

Запалили българските къщи в Крапата махала и в част от Дългата махала. По време на въстанието изпепелили над 100 домове, 40 души били осъдени на различни срокове затвор, 200 мъже оцелели след жесток побой, припомниха н церемония кметовете на Разлог Красимир Герчев и на Сандански Атанас Стоянов.

"Младите мъже тръгват към своята Голгота от дома на Магделина Юрукова. Тя ги изпраща в последния им път и когато започва сражението стои на покрива с втренчени към „Андъците” очи, защото там са двамата й братя и двама от синовете й. Магделина Юрукова е първата, отишла на полесражението след стихване на боя и там тя- майката, носила в утробата децата си, сега трябва да затвори очите им завинаги", спомена градоначалникът Герчев.

Направен бе водосвет за почитане паметта на загиналите и бяха положени венци и цвята пред паметника на поета -революционер Яворов, пред бюст-паметника на баба Магдалина Юрукова и паметника пред Историческия музей-Разлог.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано