Почит към съставителя на кирилицата

Сподели във Facebook

На 25 ноември се почита Свети Климент Охридски - съставителят на кирилицата и първият, проповядвал на старобългарски език.

Климент е ученик на Светите братя Кирил и Методий. След смъртта на Методий, прогонен от Моравия с други ученици, той дошъл в България. Княз Борис I ги приел и им възложил да просвещават народа. Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици. Като свещеник и епископ той неуморно работил 30 години (886-916 г.) за утвърждаване на християнската вяра сред своя народ.

Денем той обучавал деца и юноши, а нощем се молел и пишел. Превеждал книги от гръцки на български език, съставял проповеди за празници, които сам произнасял или неговите ученици ги прочитали пред новопокръстения български народ. Построил църкви и манастири. С молитвата си извършвал много чудеса. 

Той опростил глаголицата и съставил буквите на славянската азбука „кирилица“. Само в западната половина на тогавашна България Свети Климент имал около 3500 ученици, които приемали свещен сан и постепенно измествали из България гръцкото духовенство с неговия непонятен за простия народ гръцки език. Като си приготвил предварително гроб в основания от него манастир „Свети Пантелеймон“, Свети Климент починал на 27 юли 916 година.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано