Подписаха договор за АМ "Струма", поевтиняват винетките

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

АПИ провежда по ускорена процедура седем обществени поръчки за зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации по републиканските пътища.

Вече са пределени изпълнителите за автомагистрала "Струма". Предстои подписване на договорите. За областите Кюстендил, Перник, София, работата по провеждане на процедурите продължава и се очаква да приключи в най-кратки срокове, информираха от АПИ.

Срокът за изпълнение на договорите по обявените процедури за зимно поддържане ще бъде не повече от 7 месеца. Междувременно с цел да се минимизират рисковете републиканските пътища да останат без поддържане в АПИ се провеждат и открити процедури за текущ ремонт и поддържане за цялата републиканска пътна мрежа за срок от 3 години.

Относно въпросите за увеличението на цените на поддържането от АПИ поясняват, е установено поскъпване средно около 35 процента. Безпрецедентният ръст в цените на битум, стомана, цимент и горива, както и инфлационният индекс на годишна база, оказват пряко влияние върху цената на крайния строителен продукт, предвид факта че делът на строителните материали в инфраструктурното строителство от пътния сектор е около 55 процента.

Председателят на АПИ увери, че не се предвижда увеличение на цените на винетките, а напротив - от 1 януари следващата година, цените на всички винетки ще бъдат намалени с 10 процента. Най-предпочитана е-винетка – годишната, ще струва 87 лева, вместо сегашните 97. Цената на тримесечната винетка ще бъде 48 лева, на месечната – 27 лева, седмичната – 13 лв., а уикенд винетката – 9 лв.

С приетото вчера решение на Министерския съвет не се променя обхватът на републиканските пътища - автомагистралите, пътищата първи и втори клас, за които тежкотоварните автомобили над 3,5 тона плащат такса за изминато разстояние – тол. Приет е списъкът на републиканските пътища, за които се събира такса за изминато разстояние – тол такса и е отменен досегашният списък. Целта на промяната е да се прецизира и актуализира информацията за отделните тол сегменти, за които се дължи такса.

Направени са промени в броя, наименованието, началната и крайната точка, дължината на съответния сегмент в метри и километри. Целта на измененията е да се подобри отчетността на тол сегментите, както и събираемостта на пътните такси. По този начин ще се ограничат предпоставките за повторно таксуване на тежкотоварните камиони на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано