Поклон пред героите от Илинденската епопея

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Навършиха се 117 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Почетоха героите предо мемориалния комплекс в местността "Предела" край Разлог.

"Въстанието не е просто драматично, то е едно пулсиращо историческо събитие, защото остава не само в паметта, а по един или друг начин влияе в настоящето", каза по време на тържеството евродепутатът Ангел Джамбазки.

Пред паметника се поклониха раззложкият градоначалник Красимир Герчев, кметът на Сандански Атанас Стоянов, както и десетки признателни граждани в Пиринско.

"Разложкият край плати своя данък за свободата в огъня на Илинденско-Преображенското - Кръстовденското въстание, както трябва да го наричаме. Защото и тук имаме над 200 убити, изгарят селата Кремен, Обидим и Белица, изгарят християнските квартали в единствения град Мехомия. Прекланяме се пред духовната сила и саможертва на героите за национално освобождение", изрази своята признателност Красимир Герчев.

За да почетат паметта на загиналите участие взеха и фолклорна група „Разложки мераци“ и духов оркестър към читалищен в Разлог.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано