Правят психиатрия в Кюстендил, местят болни от Хърсово в Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Програма на здравното министерство предвижда откриване на 7 специaлизирани психиатрични клиники с 539 000 000 лева през следващите години.

Целта й е намаляване с 5 процента заболеваемостта и смъртността от психични заболявания. Средствата са от държавния бюджет и от европейски програми и проекти.

Две от психиатриите ще са в Кюстендил и в Перник. Болните от отделението в благоевградското село Хърсово ще се преместят. Те ще се настянят в Центъра за психично здраве в Благоевград.

Пребазирането ще започне догодина, а крайният срок за промяната е 2024 година. Предвиждат се и ремонти в психиатричните отделения в областните и университетските болници, както и създаване на клиника по хранителни разстройства в София, каквато у нас сега изобщо няма.

Очаква се разкриване на малки стационари с по 30-40 легла на всеки 150 000 души население. Те ще поемат спешните състояния и ще са в непрекъсната комуникация с мрежата от дневни центрове и амбулатории за психично здраве. Целта е психиатричните грижи да се концентрират в общността, като болничните легла трябва да отстоят на разстояние не повече от 30 мин. път от дома на потребителя, пише специализираното издание Клиника. На всеки 150 000 души следва да се осигурява пълен цикъл от услуги – болнични, извънболнични и рехабилитационни. Средният брой на стационарните психиатрични легла в един район на обслужване ще бъде между 50 и 75. Предвижда се финансирането на психиатричните грижи да остане както сега – основно от държавния бюджет, а не през Здравната каса, но тепърва да е на база оценка на качеството.

За преодоляване на огромния проблем с липсата на кадри се предвижда ръст на заплащането.

До 3 години заплатата на начинаещ лекар трябва да е 2000 лева, на лекар със специалност – 2500 лева, на медицинска сестра – 1200 лева, а санитарите да получават поне 20 процента над минималната работна заплата. След това ежегодно възнагражденията трябва да растат над това ниво. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Йордан Христов -
    Докога в Република България Психиатричните отделения в повечето градове в страната ще са под формата на затвор а не в лечебни заведения? И лекарите,сестрите и санитарите ще се държат с болните все едно са някакви престъпници каквото е положението например в Кюстендил???

Избрано