"Приземяване" в АУБ - Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

В Американския университет в Благоевград откриха стенопис "Приземяване". Стенописът поставя началото на проект, който провокира екологично мислене у младите хора в интерес на опазването на природата и смекчаването на факторите, влияещи на изменението на климата.

Планирани са месечни срещи с партньори и редовен мониторинг на постигнатите резултати във всяка дейност по проекта.

Всички дейности се осъществяват на територията на кампуса на АУБ или онлайн. Самият кампус обаче е отворена зона за отдих на благоевградчани, така че ползите не са ограничени само до общността на АУБ.

Той е съвместно начинание на Клуба по устойчиво развитие на АУБ и проект „Game On|Don’t let climate change end the game!” на Българска фондация Биоразнообразие и се финансира от Посолството на САЩ. Гости на събитието бяха заместник кметът на Благоевград по европейско развитие и иновации – Дамян Качулски, заместник-посланик Андриа Брулет-Родригез, директорът на „Българска фондация Биоразнообразие“ – Румяна Иванова и студентите от Клуба по устойчивост към АУБ. Церемонията бе открита от президентът на АУБ, д-р Дейвид Еванс, който сподели, че мюралът изпраща важно съобщение и ние всички като общество трябва да обединим сили, да действаме срещу катастрофалните ефекти на климатичните промени и да започнем да пазим и съхраняваме нашата природа.

Движещата сила зад проекта Down to Earth е Клубът по устойчиво развитие на АУБ. В работата си по него членовете му ще насърчават студентите от университета да се включат в предизвикателства, уебинари и създаване на стенописи. Участието в проектните дейности ще поощрява младежите да следват устойчив начин на живот чрез екологични инициативи за подобрения в ежедневието им и в заобикалящата ги среда. Така младите хора ще поемат водеща роля в изграждането на демократично, силно и устойчиво гражданско общество в България. Членовете на клуба имат за цел също да привлекат и вниманието на местната общност към устойчивия начин на живот.

“Този стенопис е нашият начин по красив, артистичен начин да ви кажем, че живота на планетата, добруването на човечеството и всичко живо на нея зависи от ежедневните решения и действия на всеки един от нас. Ще сме изпълнили мисията си, ако всеки път когато го погледнете си казвате, че е красив, но и ви припомни днес да направите нещо по-осъзнато за нашият общ дом Земята.“, сподели Румяна Иванова, изпълнителен директор на Българска фондация Биоразнообразие.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано