Професор Михайлов посочи проблемите в здравеопазването

Сподели във Facebook

Трите основни проблема в здравеопазването са превръщането на болниците в търговски дружества, недостига на кадри и лекарствената политика. Това обяви професор Георги Михайлов в МБАЛ - Гоце Делчев. Водачът на листата на БСП в Благоевградска област се срещна днес с медиците в града.

„Част от сериозните управленски идеи на БСП са фокусирани върху проблемите в сферата на здравеопазването, защото то е от изключителна важност, това каза днес Михайлов. В лечебтното заведение в Гоце Делчев той работеше като доброволец в рамките на втората вълна на пандемията от корона вирус. Заедно с него, на срещата присъстваха и кандидатите за народни представители от Гоце Делчев Богдан Боцев и Костадин Харисков.

„За мен е много лесно от една страна, но от друга много трудно да говоря с колеги за здравеопазване, защото проблемите в различните части на страната, в различните подразделения на здравните заведения са съвсем различни. Трите основни проблема в здравеопазването ни в момента са превръщането на болниците в търговски дружества, недостига на кадри и лекарствената политика“, категоричен е проф. Георги Михайлов.

„БСП предлага решения на тези три основни проблема в своята управленска програма. По първото направление се предвижда болниците да не бъдат търговски дружества, а да бъдат действащи лечебни заведения. „Преди да станат такива, както са в целия свят, трябва да бъдат изчислени всички стойности на медицински манипулации и на медицински труд от санитаря в инфекциозното отделение до правещият интравенозна катеризация в централен мозък при инсулт“, заяви проф. Михайлов и добави, че това е направено отдавна в Европа. Проблемът с кадрите в здравеопазването също е много сериозен. Статистиката показва, че над 60 % от лекарите са на възраст над 55 години, а 30 000 медицински сестри са напуснали страната, обясни кандидат-депутатът.

Михайлов допълни, че повечето випуски медицински сестри заминават в чужбина още при завършването си. За да се реши този проблем е необходимо да се въведе единно заплащане на медицинския персонал. Нужни са и промени в лекарствената политика – по отношение на заплащането на лекарствата от здравната каса и пациента, както и намаляване на ДДС при лекарствата на 9 процента.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано