Променят химна на Англия

Сподели във Facebook
Снимка бтв Снимка: бтв

Чарлз III ще бъде официално обявен за крал в събота, съобщи Times. На практика - веднага след смъртта на Елизабет II Чарлз е законен крал и никакви церемонии и формалности не са необходими за встъпването му в длъжност, тъй като още от средновековието Англия приема принципа Rex nunquam moritur - „кралят никога не умира“. Изразът „Кралят е мъртъв, да живее кралят!“, който мигрира в английския език от френски през Средновековието, е политически принцип: човекът на трона може да умре, но суверенът като политически фигура съществува завинаги. Това правило е измислено, за да се избегнат възможни усложнения и разногласия при предаването на върховната власт.

С коронясването химнът на страната се променя на "Боже, пази краля". Централната банка на Великобритания съобщи, че на този етап банкнотите и монетите с образа на Елизабет, ще продължат да се използват. Тъй като по традиция на британските лири стои образа на краля, следващите монети и банкноти ще бъдат с образа на Чарлз III.

Всички церемонии в близките дни ще бъдат посветени на Елизабет II. Църковните камбани ще бият в цяла Англия днес - в рамките на един час след обяд. Камарата на общините ще се събере в ранния следобед за да отдаде почит на кралицата. Тялото на кралицата ще бъде транспортирано от катедралата Сейнт Джайлс в Единбург, към Лондон. Елизабет II ще бъде погребана след 9 дни в Уестминстърското абатство.

Въпреки това съществува формална процедура, която ще се извърши в събота в 10 часа - Съветът по унаследяване ще се събере в двореца Сейнт Джеймс, за да провъзгласи Чарлз III за нов владетел на страната. Веднага след това Чарлз трябва да започне обиколка на страната, като първата дестинация вероятно ще е Шотландия. Около обяд днес той ще се състои среща между Чарлз III и новоизбрания министър-председател Лиз Тръс.

Церемонията по тържественото коронясване на Чарлз не е насрочена, тя едва ли ще се състои в следващите месеци. Камила Паркър ще бъде не е "кралица", а "кралица консорт", тъй като в английската история кралици се наричат само жените, които са станали пълноправни владетели, а не съпругите на кралете. Кралицата консорт има пълни права на ранга без политически и военни.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано