Протести в Югозапада за сваляне на Гешев и правителството

Сподели във Facebook

Протести са организирани тази верер в Благоевград, Сандански, Петрич, Кюстендил, Дупница и в други градове в Югозапада. Исканията са за оставка на правителството, на главния прокурор Иван Гешев и срещу модела "Пеевски", сочат протестърите в социалните мрежи.

Благоевград въстана още вчера на мълчалив митинг. Днес обаче е възможно да се радикализира, намекват организаторите. Сборният пункт е пред сградата на Областната управа. Недоволните от властта предупреждават, че протестите ще са всяка вечер, до падане на премиера Бойко Борисов.

За граждански бунт зоват в Разлог и Гоце Делчев.

В Дупница протестът ще е със свещи пред сградата на Районния съд в града.

"Ние сме там, за да напомним, че без съдебна реформа и освобождаване на прокуратурата и МВР от мутрите никои избори няма да доведат до промяна на политическия модел, качеството и стандарта ни на живот; няма да сложат край на корупцията, която убива нас, а прави тях все по-недосегаеми. Излизаме, за да напомним, че за всеки политик престоят във властта е много по-удобен в държава, в която върховенството на закона е имитация, а служби, прокуратура и съд се ръководят по телефона, а не от закона и морала", призовават дупничани.

Срещу мутренското управление се вдигат хората в Сандански и Петрич. В южния град и снощи излязоха на площада. Днес се очаква протестиращите да са повече.

Междувременно почти всички прокуратура в страната пратиха декларации в защита на обвинител номер 1 Иван Гешев. Упрекнаха президента Румен Радев.

"Трябва да се напомни, че атаката на президента срещу главния прокурор се осъществява точно когато се предприеха активни действия за разкриване на тежки престъпления, свързани с крупни посегателства върху икономическите и финансови устои на държавата от страна на лица, считани доскоро за недосегаеми. И още нещо – господин Гешев получи при избора си пълната подкрепа на всички български прокурори и продължава да я има и понастоящем, в работата си като главен прокурор. Твърденията на президента Радев по адрес на Прокуратурата, съдържащи обидни квалификации, поставящи под съмнение изпълнението на служебните ни правомощия са недопустими. Освен че представляват грубо погазване на основния принцип на правовата държава – разделението на властите, те накърняват професионалното достойнство на всички колеги, които всекидневно изпълняват нелеките си задължения, служейки на закона и на обществото", се сочи в публикуваните декларации.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано