Протестна подписка в благоевградско село

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Задейства се протестна подписка от жителите в благоевградско село. Надяват се да стигне до МОСВ и енергийното министерство.

Хората настояват да се спре изграждането на рудник за добив на барит. В село Лешко се опасяват от екологична катастрофа заради дейностите на санданското дружество "Илинденски мрамор" в местността "Тевни дол". Те излизаха и на протест, но никой не ги чу.

Сред мотивите на хората, подели инициативата, са опасенията, че отваряне на подобен обект ще доведе до редица опасности за здравето на жителите и огромни рискове за околната среда. Днес се подписа и градоначалникът Илко Стоянов.

Припомняме, на 14 ноември инициаторите на подписката депозираха възражение в РИОСВ – Благоевград, с копие до Общината и областния управител, в което подробно са описани евентуалните рискове, произтичащи от дейността на подобен рудник.

В позицията си те изтъкват, че районът на Лешко е сред най-чистите, като части от него са защитени зони по програма „Натура 2000“. Във възражението ясно е заявено, че притесненията им са свързани с високата степен на токсичност на бария. „Районът е ветровит, затова въздействието на рудника не би могло да остане ограничено – замърсяването с фини прахови частици ще засегне цялата околност“, пишат в част от позицията си жителите.

Те изразяват и своите опасения от очаквани взривове, които ще причинят стрес за хората, живеещи в района, както и от влошаване на качеството на водата и водоснабдяването, тъй като при контролираните експлозии може да се стигне до разместване на  пластове на варовиковите нишки, по които минават подпочвените води.

„Откриването на рудник в Лешко ще доведе до сериозни щети на инфраструктурата на целия район. Всекидневното и многократно преминаване на тежкотоварна техника ще разруши прекрасно обновения път, а честото присъствие на натоварени камиони ще увеличи риска от инциденти“, пише още във възражението на хората.

Към момента са събрани над 1000 подписа, като предстои същите да бъдат внесени в Министерство на енергетиката, с копия до всички институции, имащи отношение към случая.

 

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано