Разбраха кой пуска кучета в Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

В Благоевград е проведена акция на полицията срещу безпризорни кучета. Установили са кой пуска бездомниците предимно в центъра на града.

Разкритието направи кметът Илко Стоянов на извънредна пресконференция. "Бойко Гренцке, който е бивш служител в приюта край Благоевград е събирал кучатата от целия регион. настанявал ги в село Логодаж, а след това ги разпространявал. Ще поискам проверка на НАП, тъй като Бойко значително е вдигнал стандарта си на живот, каза градоначалникът.

Криминалистите са извършили проверка на пътя към селото. Спрели автомобил, в който са били Гренцке и още един. Возили две кучета. В момента дават показания в Първо управление на МВР в Благоевград.

"Това не е изолиран случай, става въпрос за непрекъснат процес“, заяви Стоянов. Той подчерта, че обществото вече дава своя отговор и поясни, че само днес на територията на Благоевград има 3 отровени кучета и една котка. Според него законодателството към този момент силно ограничава действията на местната власт за справяне с проблема. В резултат на установените нарушения при проверката са направени предписания от съответните институции. Предстои да бъде изготвен Констативен акт, след което да се пристъпи към премахване на клетките, построени от Гренцке.

Припомняме, Бойко закупи над 2 декара терен и събира от дълго време пари за спасяване на бездомниците. Кучкарникът, както го наричат в Логодаж, е в близост до язовир "Стойковци, до земеделските имоти на хората. Преди време приютът на Гренцке беше в съседното село Зелен дол. Грижеше се за кучетата в сградата на запустял краварник. Собственикът на имота обаче го изгони. След това се засели в Логодаж с над 50 кучета. Хората в селото протестираха и изготвиха подписка.

Бойко направил на свои разноски проучване за водоснабдяване на закупения имот. Хидрогеолог му посочил под земята има сладководен източник, дълбок 60 метра, до който може да се стигне със сонда. Цената за това е 3000 евро. Както е известно, Бойко е изоставен от семейството като бебе. Израства в социални домове. На 6 годишна-възраст го осиновили американци. Те обаче го изоставили на летището в София и не стигнал до Америка. Оттогава Бойко по документи има американски родители, които никога повече не видял. Иоставен за втори път в крехкия си живот, Бойко изживява докрай трудния път до пълнолетието из домовете за деца. След 18-годишна възраст започва да се занимава с кучета, защото съдбата на бездомните животни му напомня на неговата - ту някой ги осиновява, ту след това ги изоставят.

Сега в приюта на Бойко помагат няколко момчета, които познава от Дома. Като ги вика да работят при него срещу минимално заплащане, се опитва да ги социализира. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано