Разкриват факти за Желязната завеса в Петрич

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Подготвят особено любопитна експозиция в новооткрит Исторически музей.

Целта е да се разкрие и най-нова история на Петрич и региона, което ще е важно за подрастващите в района, а и за останалите българи, информираха музейни работници.

Акцент в планираната експозиция е представянето на Петрич по време на "Желязната завеса след 1945 година". В града до 1989 година се влизаше само с открит лист, издаван от милицията. Кадри и актуални документи ще пресъздадат този период. Ще се разказва за местни ръководители,културни дейци и шампиони в спорта. Тази иноватимна експозиция ще допълни показаната вече за живота в Петричко след освобождението от турско робствопрез 1912 година до 1934-та, когато Петрич е окръжен център.

Припомняме, сградата на музея бе открита неотдавна. Първите посетители бяха запленени от безценните антики от недрата на Хераклея Синтика.  Сред тях е и златна огърлица с неповторима изработка, театрални маски, предмети от бита на хераклейците, скулптури, монети, всичко това повдига част от завесата на загадъчното минало. 

Животът на древните хора в Петричко е показан и с предмети от разкопки в различни местности край града, част от които са открити в местността "Кременица" край село Тополница. Както е известно, сред експонатите е и сертификат за ваксинация срещу едра шарка от началото на 20 век, с каквито хората са се движили свободно в рамките на Османската империя.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано