Разследват ремонтни дейности по пътя Разлог - Симитли

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Районна прокуратура - Благоевград разпореди проверка за извършен ремонт на пътя от Разлог към Симитли.

Проверката е по реда на надзора за законност и за защита на обществения интерес. Ще се ревизират действията на Областно пътно управление – Благоевград, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и "Пътна полиция".

Сред причините за възлагането й са станалото пътно произшествие край Симитли на 18 ноември, когато загина възрастна жена, пътувала в катастрофирал автомобил, а други четирима получиха тежки травми.

Прокуратурата е получила данни за относно извършените ремонтни дейности, като се изяснява и информация за нарушения при осъществяване на временната организация на движение при ремонтиране на пътния участък от Разлог до Симитли.

Държавното обвинение установи, че в този участък не е изпълнена временна маркировка върху пътното платно, като изцяло е положена нова асфалтова настилка. Налице са данни, че в участъците, свързващи с общински пътища, разликата в нивата между новоположената асфалтова настилка и тази на платната от общинските пътища е значителна. Неполагането на асфалт, който да осигури плавен преход от едното пътно платно в другото, води до затрудняване на движението на автомобилите и създава създава предпоставки за произшествия и технически повреди на моторните превозни средства.

На съответните контролни органи са дадени подробни указания за извършването на съвместни проверки, с оглед предприемането на превантивни мерки за предотвратяване на ПТП, водещи до административни нарушения по Закона за движението по пътищата и престъпления против транспорта по Наказателния кодекс.

Проверките следва да установят налице ли са нарушения при осъществяване на ремонтните дейности, спазване на правилата за обезопасяване на служители, наличие на организация за временно движение, поставени пътни знаци, които да гарантират безопасност на движението и конкретната пътна инфраструктура.

С оглед правомощията си контролните органи следва да уведомят Районна прокуратура – Благоевград за резултата от проверката в указания срок с обобщендоклад за направените констатации и всички относими документи. При установени пропуски и/или нарушения по прилагането на нормативни актове е необходимо да се посочи тяхната причина и предприетите мерки за отстраняването им.

Напиши коментар

Коментари

  1. С България напред -
    Ремонт на този път....голяма грешка ! 21-ви век,международен път, по който пътуват туристи от цяла България, Румъния, Македония, Гърция и т.н. с големи наклони, двулентов, опашки от тирове до най-големия зимен курорт...! и преасфалтиранеее на стар коларски път трасиран 43 година.. ? Следващите 10-15 години ще бъде най-големия проблем от гр. Симитли до ГПП Илинден. Голям резил . Изнервени шофьори и загубени животи. Не, не, не няма хора с държавническо мислене...ясно е ...Е затова пък още един дългогодишен проблем ! Яма за пари...\"БЛАГОДАРЯ ВИ УПРАВНИЦИ\" .Знаете ли годишно, колко туристи почиват в гр. Банско, гр.Разлог, гр.Добринище, село Баня, село Огняново, с. Лещен, с. Ковачица, Семково и т.н. ???

Избрано