Ромите посрещат Нова година

Сподели във Facebook

Нова година по стар стил или Банго Васил е един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас. Веселието и богатото гощаване е 3 дни. Вечерята на същия ден е също толкова важна и пълна със символика. От започването й до полунощ е задължително вратите да са здраво залостени, никой не влиза и не излиза навън и никой външен човек не бива да влезе в къщата.

Освен курбана - птица, стопанката приготвя сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка.

В полунощ настъпва ромската Нова година и започва сурвакането. В някои райони през нощта се сурвакат основно членовете на семейството, а при другите роми децата могат да обикалят и съседните къщи, тъй като след полунощ вратите им вече са отворени за посетители. Сурвака се за здраве, плодородие и късмет.

В ромските вярвания Банго Васил е Свети Васил - застъпник и защитник. Ромските легенди са противоречиви и според най-известната - Банго възстановява моста, по който преминават ромите, след като този мост е бил разрушен от Дявола. Друга легенда го определя като човек, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява циганин, бягащ от лошите. Трета представя как Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващо море, защото, ромите разгневили много Бога и, водите щели да ги погълнат, но беловласият светия Банго, вече окуцял от битките за справедливост, им изпратил ято гъски - ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг, като се помолил на Бога.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано