Росица Димитрова опроверга ексминистър Сандов за "Струма"

Сподели във Facebook

Росица Димитрова и бившият екологичен министър Борислав Сандов влязоха в словесен сблъсък за изграждането на АМ "Струма", касаещо Кресненското дефиле.

Димитрова, която е втора в листата на ГЕРБ за 48 НС в Благоевградско, публикува пост в социалната мрежа, насочен към бездействието през изминалите седем месаца. От ДБ излязоха с декларация във връзка с коментара. Демократите заявиха, че участъкът в Кресненстото дефиле не се строи от 2008 година. Подчертаха, че трите правителства на Борисов не са направили достатъчно усилия за изграждане на лота.

"Благодаря на бившия министър Борислав Сандов и на колегите от ДБ-Благоевград за това, че в декларация посветена на мой пост в социалната мрежа, най-накрая обърнаха внимание на собственото си бездействие и в същото време зловредно действие, свързано с довършването на АМ „Струма“ – тема изключително важна, както за региона, така и за цялата държава. Въпросната декларация съдържа обвинения, че поднасям на обществото подвеждаща информация", обяви Росица Димитрова.

В тази връзка тя попита Сандов какво е свършил като министър на тема пътища, и по конкретно по проекта АМ "Струма". Публикуваме въпросите без редакторска намеса:

"Защо отсечката, която е готова не беше пусната в експлоатация и въобще правени ли са някакви действия в тази посока?

Вярно ли е, че в последния ден от работата Ви като министър, буквално в „12 без 5“ отменихте всички досегашни процедури по Оценка на въздействие върху околната среда(ОВОС)? И давате ли си сметка с това ви действие, връщате цялата процедура в изходна точка?

Знаете ли колко души са загубили живота си на една от най-критичните отсечки в страната?
Ето и малко конкретика:

В декларацията отново се твърди, че докладът за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) не е одобрена от ЕК. Би трябвало да сте наясно, че ЕК НЕ одобрява тези доклади. Те се одобряват от МОСВ, което беше Вашето бивше министерство, г-н Сандов. Единственото вярно в това твърдение е, че ЕК е поискала да бъде приложена методиката за определяне на специфичните природозащитни цели спрямо действащия ОВОС. Това щеше да е напълно възможно ако Вашето министерство си беше свършило работата и беше определило въпросните цели. Истината е, че забъркахте голяма каша с две изключително спорни решения, които най-вероятно ще бъдат отменени от съда по-късно.

Според едното не бива да се прилагат мерките за биоразнообразие препоръчани и съгласувани от ЕК в Кресненсото дефиле, защото предопределяли избора на трасе. Това категорично не е вярно! Какъвто и вариант за проекта да бъде реализиран, очевидно без Вашето любезно съдействие, нищо не пречи да сме се погрижили да бъде защитена флората и фауната на дефилето и да сме изградили проходи и мрежи за животните и тяхното придвижване. Надявам се разбирате, че тези мерки би било добре да бъдат изпълнени, без значение как и откъде ще минава трасето. Още повече, че за тези мерки имаше отпуснати европейски средства, но Вие ги спряхте.

По второто решение г-н Сандов обясни, че не можело да се строи по действащия ОВОС, защото той изтичал през октомври. Тук удобно пропускате варианта, че ако строежът беше започнал преди октомври, ОВОС-ът няма да изтече.

Решенията, за които така небрежно се говори в декларацията, че едва ли не се отнасят до строителството на АМ “Струма“ са дълбоко неверни и фалшива новина. Тези решения напрактика просто спират строежа, защото с първото решение се спря довършването на 3 км до Симитли по одобрения ОВОС, което дава възможност за навлизане на строителството в последния етап. А другото решение спря възможните екологични мерки в дефилето.
‼️ И нещо много важно - да, магистрала Струма е приоритетна за изграждане, и това не би трябвало да е приоритет само на ГЕРБ, би трябвало да е важен проект за всеки здравомислещ управленец. Би трябвало да се мисли как това е възможно да се случи, като се спазват всички еконорми, а не как да подливате вода и да измисляте варианти тази магистрала никога да не стане реалност.

Нали знаете, че хората сами ще преценят кой е крив и кой е прав и ще ни съдят по действията и съответно по бездействията ни", публикува Росица Димитрова.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано