Служебната Карамфилова се зае със сагата АМ "Струма"

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Служебната министърка Росица Карамфилова очерта три приоритета, които ще бъдат част от дейността на МОСВ. Като първи проблем за решаване посочи наказателни процедури.

"Стартиране на спешни мерки по наказателните процедури. Към настоящия момент има 16 наказателни процедури, 5 от тях са в начален етап, 6 от тях за на последен етап от наказателна процедура, в съдебна фаза има 2 наказателни процедури, а 3 от процедурите са установени в съда”, каза Карамфилова.

Първата наказателна процедура, по която ще се работи е свързана с депа за отпадъци в 8 общини.

„До 30 септември остават 45 дни, мисията е почти невъзможна, но мисля, че с общи усилия можем да придвижим нещата напред. Проведохме среща със 7 общини и кметовете са наясно, че ще трябва да започнат работа по рекултивиране на депата. Силите и ангажиментите, които трябва да се изпълнят са изключително големи. Заради самото забавяне санкции ще има, мерките са наложени към намаляване на стойността на санкциите”, каза Карамфилова.

Втора наказателна процедура е свързана с неспазването на нормите за фини прахови частици. През 2021 г. ЕК образува дело срещу България и иска да бъдат наложени финансови санкции. „На 21 септември тази година България трябва да се яви в “устно състезание”, за да докаже страната ни дали предприетите мерки дават резултат. Работата на министерството е насочена към тези устни състезания, които ще са в съда”, каза Карамфилова.

Следващата наказателна процедура е свързана със стойностите за серен диоксид. Карамфилова заяви, България е единствената страна в целия Европейски съюз, която не може да постигне нормата за серен диоксид. Тя добави, че ако не се постигне определеното количество позволено вещество, ще бъде наложена финансова корекция.

Карамфилова обясни, че те нямат желание да затварят обекти и трябва да се спазват правилата, за да не бъдат налагани санкции.

„Ние като министерство нямаме желание да затваряме, каквото и когото и да било. Разрешителното определя как едно предприятие трябва да спазва екологичните изисквания, които са постановени”, каза Карамфилова. Тя заяви, че ако не се спазват правилата ще бъдат налагани санкции.

Вторият основен приоритет на министерството ще са действията по стратегически проекти.

„Автомагистрала „Струма” – сага, която се върти от 25 години. Тя е не само приоритетно важна на национално ниво, но и като международна връзка”, каза тя. Карамфилова посочи, че тяхната цел е да се начертае ясен и конкретен план за действие за ходовете предприети от възложителите. “В този контекст са и очакванията на ЕК за представяне на график и конкретни стъпки”, каза тя.

Третият основен приоритет, по които ще работи МОСВ е оперативна програма “Околна среда и “План за устойчивост и развитие”. Тя посочи, че ще има предизвикателства и при двата проекта, но ще се работи активно и сериозно.

Карамфилова представи и заместник-министрите на служебния кабинет. Това са Ренета Колева, Петър Димитров и Поля Пенчева. Тя посочи, че екипът е експертен, те имат дълъг опит и стаж и ще помагат за изпълнение на основните приоритети на министерството.

Петър Димитров заяви, че той ще отговаря за управлението на водите. Ренета Колева обясни, че ще отговаря за дирекция на отпадъците и опазване на почвите, дирекции за опазване на въздуха, опазване на националните паркове. Поля Пенчева каза, че ще отговаря за подпомагането на министъра в неговата работа.

Следващата седмица към екипа ще се присъедини и още един зам.-министър./ БГНЕС

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано