Събират пари за спасяване на кафявите мечки

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

WWF разработи настолната игра, чрез която набира финансови средства за опазването на мечките у нас.

WheelVille (wheel – колело, ville – село) е образователна игра, която представя теми като устойчиво развитие, кръгова икономика и иновации по забавен и интерактивен начин. Това е и първият проект на WWF за социално предприемачество у нас. Част от стойността на всяка една продадена игра ще бъде насочена в подкрепа на каузата. Играта е подходяща за 12+ годишна възраст и може да се играе от двама до четирима души. Проектът става реалност благодарение на партньорството на WWF с онлайн магазина Ozone.bg и има амбицията в дългосрочен план да подкрепя редица инициативи за опазване на природата в България.

„Величествената кафява мечка зависи от опазената природа, за да се храни и отглежда своите малки. Но нейният дом, местообитанията й стават все по-разпокъсани, а малки и пораснали мечета често стават жертва на жестоко бракониерство. Днес популацията им в България е сериозно застрашена. Това е и причината кафявата мечка да бъда включена като приоритетен вид в Червената книга на Република България“, споделя Иън Джаксън, Консервационен директор на WWF България. 

Кафявата мечка е най-големият бозайник, както в България, така и в цяла Европа. Местообитанията на кафявата мечка обаче стават все по-разпокъсани, a вмешателството на хората в природата води до промени в поведението ѝ. За да оцелеят, мечките все по-често се приближават и влизат в населените места, където могат да си набавят така необходимата храна. Неправилното или дори незаконното изхвърляне на хранителни отпадъци са основните причини за това мечките да напуснат гората и да се насочат към някое селище в близост. Именно тези мечки впоследствие стават „проблемни“. Подобни ситуации значително увеличават възможностите за конфликт между хора и мечки, както и за нарастващо бракониерството.

Като първа крачка, природозащитната организация планира поредица от спасителни акции, които ще бъдат провеждани при случаи на ранено, уловено в незаконна примка мече или мечка, както и при навлизане на мечка в населено място. До края на годината стратегическата рамка на програмата ще бъде финализирана и публично оповестена.

„За да имаме готовност за предстоящите спасителни акции, имаме нужда от вашата подкрепа. Част от стойността на всяка една продадена игра ще бъде насочена в подкрепа на спасителните акции. Всеки може да помогне на WWF в опазването на кафявите мечета, като си закупи настолната игра WheelVille. Сега опазването на дивата природа и в частност кафявите мечки е по-забавно от всякога“, споделя Костадин Андонов, един от създателите на играта и експерт във WWF България. Играта е разработена съвместно с Апостол Дянков, а художествената разработка е дело на дизайнера Тео Георгиев.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано