Тодор Александров: Ако някой ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата

Сподели във Facebook

Навършиха се 139 години от рождението на незабравимия революционер, дал живота си за Пиринска Македония, Тодор Александров.

На легендарния войвода са думите - "Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата".

Общественици и историци в Благоевград припомниха част от делото на воеводата по време на възпоменателна церемония.

Пред паметника на воеводата, намиращ се срещу Съдебната палата в града, сведоха глава признателни благоевградчани.

Тодор Александров е емблема и символ не само на ВМРО, но и на българщината в Македония и Одринска Тракия. Той възстановява революционната организация след Младотурския преврат и остава докрай на позицията си за автономия на Македония като етап от бъдещото й присъединяване към България. Той ще остане завинаги в народната памет, защото беше една от най-обичаните и авторитетни личности не само в Македония и България, но и на Балканите. Не е случайно, че неговото име присъства в Енциклопедия "Британика" като "Некоронованият крал на българите в Македония", подчертаха от ВМРО в Благоевград.

Тодор Александров е роден на 4 март в щипската махала Ново село, в семейството на учителя Александър Попорушев и Мария Хаджиянева-Попорушева. Учи в Радовиш и в българското педагогическо училище в Скопие, което завършва през 1898 година с отличен успех. На 16-годишна възраст се включва във Вътрешната македоно-одринска революционна организация, посветен от директора на училището Христо Матов в Скопие. По-късно е учител в град Виница. Преподава и в българската прогимназия в Кратово.

По време на Балканаската война Тодор Александров е начело на чета №52 на Македоно-одриснкото опълчение която достига до 117 души и с нея навлиза в град Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Тодор Александров е убит на 31 август 1924 година.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано