Традиции и вярвания днес

Сподели във Facebook

На 29 септември се честват светите Кирияк отшелник и Теофан Милостиви. Имен ден празнуват Теофан, Тео, Теофания, Фана, Фани, Фанко.

Свети Кириак се смята за покровител на скитниците и отшелниците. Молитви към него избавят от болестите, главоболието и депресията. Вярващите също се молят на Свети Теофан за изцеление от различни заболявания. 

Монах Теофан Милостиви е роден в сирийския град Газа и е бил много мил и милосърден човек. Той станал известен с това, че винаги приемал пътници за нощувка и не искал никога пари за това. Спестяванията му били в помощ на хората, въпреки че самият той бил беден. Въпреки бедността си, Теофан не се оплаквал, а твърдо понасяше всички трудности. Той внезапно се разболял от неизвестна болест, тялото му се покрило с рани и монахът починал. Но след смъртта тялото му оздравяло и мощите започнали да излъчват целебно миро.

Народът вярва, че ако на този ден на небето има много звезди, есента ще бъде суха. Ако в гората се появят късни гъби, това вещае дълга есен. Ако късно вечерта има мъгла, няма да падне слана. Забранено е използването на игли за плетене или други подобни остри предмети. Не трябва да се казва на никого за плановете днес. Църквата не одобрява кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането и се противопоставя на завистта, алчността, отмъщението и отчаянието. Не е добре да се дават пари на заем днес, а също така е забранено да се отказва помощ или милостиня – трябва да се прояви специална милост към Теофан Милосърдния. не се отказва храна на бездомник. Помага се на хора в нужда, защото всяка щедрост и доброта ще ви се върнат двойно повече.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано