Трифон Зарезан благославя лозята и виното

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Празнуваме Трифон Зарезан.

Ден на лозаря - традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон.

Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари.

Празникът се нарича още като Зарезановден.

Според българските традиции, рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур.

Кокошката се вари цяла, а след това се препича на саджак.

В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето, където се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите.

Този ритуал се нарича "зарязване". След това всички се събират и избират "царя на лозята". Едва тогава започва общо угощение.

"Царят" е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. 

Той благославя с думите "Хайде, нека е берекет, виното да прелива през праговете". 

За цар на този празник се избира заможен човек.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано