Търсят виновник за екологичната катастрофа в река Места

Сподели във Facebook

Разследват кой е виновен за екологичната катастрофа в река Места край разложкото село Елешница.

Районна прокуратура – Разлог се самосезира след информация в медиите за тонове боклуци, предимно пластмаса, коритото на реката.

Образувана е преписка, по която е възложена проверка за извършено престъпление по чл. 352, ал.1 от Наказателния кодекс – замърсяване или допускане на замърсяване на почвата, въздуха, водни течения, басейни, подземни води, което ги прави опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

На контролните органи е разпоредено да извършат и вземане на проби от реката, с които да се изследва отровена ли е рибата в Места.

Наред с това е образувана и преписка по общия надзор за законност. Прокуратура е възложила на Община Разлог и компетентните контролни органи извършването на незабавна проверка относно опасността от екологично замърсяване. Ангажирани са Басейнова дирекция, Регионална инспекция по околната среда и водите в Благоевград,

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в областния центъризвършва проверка на място.

Предстои да бъде проверено дали се извършва изхвърляне на опасни отпадъци на неразрешени за това места или в съдове или торби, различни от определените от Общината за измерване на количество битови отпадъци по Закона за местните данъци и такси. Органите следва да изяснят налице ли е нерегламентирано изгаряне или извършване на друга форма на неразрешено третиране на неопасни отпадъци.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано