Удължиха ударно епидемичните мерки

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Извънредната епидемична обстановка се удължава с решение на Министерски съвет. "Пандемичната вълна от COVID-19 се развива интензивно в страната. Засегнати от новия коронавирус са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население, а в 8 от тях, показателят надхвърля 1000 нови случая на 100 000 население. Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи, мотивират се от МС.

Извънредната епидемична обстановка се удължава от 1 декември до 31 март следващата година.

Ваксинационният обхват в страната е 25,53% и далеч от поставените от ЕС цели от 70% сред възрастни хора и население като цяло. Това допринася за регистрираните високи нива на заболеваемостта сред неваксинираните лица, които представят над 85% от всички заразени със SARS-CoV-2.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка цели ограничаване на разпространението на COVID-19, се казва в съобщението на МС.

Следва да продължи прилагането на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната, които ще спомогнат за намаляване на вероятността за внос и последващо разпространение на нови варианти у нас.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано