ВМРО: Лозан Панов нарушава Конституцията

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

ВМРО сезира ВАС за нарушение на Конституцията от вицепрезидента на Лозан Панов. Воеводите разполагат с данни, че кандидатът за вицепрезидент Мария Касимова- Моасе не живее в България от 6 години и този факт не ѝ дава право да се кандидатира за изборите на 14 ноември.

Настояват да се постанови решение, с което да отмени регистрацията в ЦИК. Причината е неизпълнение на едно от конституционните условия за регистрация като кандидат за вицепрезидент на Мария Хиндова Касимова-Моасе, а именно че не е живяла в България през последните 5 години.

Публикуваме позицията на ВМРО, без редакторска намеса:

За нас от ВМРО има нарушение на чл. 93, ал.2 и чл. 94 от Конституцията на Република България. Според чл. 93 (2), „за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната“. Според тълкувателно Решение № 3 по к.д. № 16 от 2000 г. на Конституционния съд това означава, че „Български гражданин, кандидат за президент, е живял последните пет години в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията, когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора. За живеене в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията се приема и престоят в чужбина за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.“

Обръщаме внимание на това, че съгласно Изборния кодекс всеки кандидат за президент, респективно вицепрезидент, трябва да попълни Декларация по образец (Приложение № 77-ПВР на ЦИК), с което декларира, че са налице условията на чл. 93, ал. 2 от Конституцията на Република България за регистрацията му като кандидат. Поради факта, че не е налице едно от условията, а именно това на чл. 93, ал. 2, пр. 4 от КРБ, смятаме че с действията си г-жа Мария Хиндова Касимова-Моасе е извършила деяние, което изпълнява престъпния състав на чл. 313 от НК и следва да бъде подведена под наказателна отговорност.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано