Югозападен наркобос е на свобода

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Освободиха предсрочно от затвора емблематичен наркобс от Сандански. Васил Маникатов напуска килията, след излежани близо 20 години. Остават му 3 години и 20 дни, но САС счете, че Маникатов се е поправил в затвора и одобри молбата му за свобода.

По закон затворник може да излезе предсрочно, ако е излежал поне половината от присъдата си или две трети, ако е осъден като рецидивист. Другото изискване е осъденият да е показал, че се е поправил. Според апелативните съдии Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева осъденият "е дал достатъчно доказателства за своето поправяне" и няма причина да му бъде отказана свобода, сочат от Софийски апелативен съд

Магистратите постановиха условно предсрочно освобождаване на осъдения Маникатов. Наложена е пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 3 години.

Съдиите се позовават на доклад от дирекция "Изпълнение на наказанията", в който се посочва, рискът от последващо осъждане е нисък. Общо четирима служители са дали показания, според които Маникатов се е поправил. Освен това той многократно е награждаван с отпуски за доброто си поведение.

Маникатов е и една от най-популярните жертви на известната от годините на „прехода“ банда за отвличания „Наглите“.

Той е бил отвлечен от бандата през 2008 година, докато изтърпяваше присъдата си за трафик на хероин в общежитие с лек затворнически режим в Казичане.

По-късно Маникатов даде и показания срещу част от членовете на “Наглите”. По същото време в затворническото общежитие бил и един от подсъдимите – Павел Петков. Пак там работел и полицаят Йордан Костов, който беше разследван за връзки с “Наглите”.

Васил Маникатов бе пуснат 11 дни по-късно, след като платил откуп в размер на 241 000 евро.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано