ЮЗДП - Благоевград с план за 1 милион фиданки

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

580 900 контейнерни фиданки са произведени от горските в ЮЗДП-Благоевград.

С тях ще се възстановят увредени от природни нарушения гори. Фиданките са от 16 дървесни вида, сред които черен и бял бор, смърч, клек, зимен, летен и космат дъб, благун, цер, черна елша, чинар, липа, дива круша, пърнар.

За първи път на международно ниво е отбелязан успех в производството на хиляди дръвчета от дървовидна хвойна - един от най-трудните за възпроизводство видове не само у нас, но и в Европа.

През изминалата седмица бяха транспортирани за есенно залесяване 131 000 дръвчета, като работата по подготовка и транспорт на останалите продължава с пълна сила. Eдновременно с предаването на фиданките в ход е и подготовката за производството през 2022 ггодина, като планът е да се засеят и отгледат над 1 милион дръвчета в контейнери за един вегетационен сезон.

За да се постигне това ниво на производство, в разсадника вече са доставени над 3 тона жълъди и семена от други видове. Очаква се до края на годината , количеството само на дъбовите жълъди да надхвърли 5 тона. За целта в работата по събиране на семена през тази есен се включиха служители от териториалните поделения на ЮЗДП, доброволци и външни фирми. За осигуряване нуждите на нарасналото производство през декември предстои доставката на 198 000 литра торфен субстрат, на 13 000 контейнерни плати, пясък и други необходими консумативи.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано