Цацаров изчисти името на виден бизнесмен

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Шефът КОНПИ Сотир Цацаров и четирима от ресорната комисия прекратиха производство срещу известен в Пиринско бизнесмен и бивш съветник.

Не установиха конфликт на интереси и делото бе прекратено по отношение на Исмаил Рункьов от Белица. Решението с мотиви към него е публикувано в сайта на ведомството.

Преписката срещу Исмаил Рункьов бе образувана при условията на чл. 71, ал. 1 от ЗПКОНПИ, по време на мандата му в ОбС-Белица.

Сигналът бе подаден от съгражданин на Рункьов и негов колега съветник преди половин година. В него подробно се изагат факти, че общински дружества в Белица са купували лекарства от аптеката на Рункьов, управлявана от неговата съпруга, както и храни от семейния магазин. В сигнала се сочи още, че има поправки в разрешителното за строеж на сградата, в която е аптеката на Рункьови.

"За да е е осъществен конфликт на интереси, следва да са налице три кумулативно изискуеми предпоставки - лице, заемащо висша публична длъжност, наличие на частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба, както и упражнено властническо правомощие, повлияно от частния интерес. В хода на производството не се събраха доказателства Исмаил Рункьов, в качеството си на общински съветник и заемащ публична длъжност, да е упражнил правомощия по служба по отношение на фирмата, в която съдружник е съпругата Ф. Рункьова", сочат от комисията на Цацаров.

"Частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за заемащ публична длъжност или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение. Облага е всеки доход в пари или в имущество, включително придобиване на дялове или акции, както и предоставяне, прехвърляне или отказ от права, получаване на привилегия или почести, получаване на стоки или услуги безплатно или на цени, по-ниски от пазарните, помощ, глас, подкрепа или влияние, предимство, получаване или обещание за работа, длъжност, дар, награда или обещание за избягване на загуба, отговорност, санкция или друго неблагоприятно събитие", обясняват от КОНПИ.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано